Update
Hierbij ontvangt u de Nieuwsbrief NOvA Tuchtrecht Updates, waarin vier uitspraken zijn opgenomen.
Onder het kopje ‘Selectie uitspraken door de NOvA’ wordt toegelicht waarom de uitspraken zijn geselecteerd. Door te klikken op het ECLI-nummer wordt u doorgeleid naar de database NOvA Tuchtrecht Updates.
Onder het kopje ‘Samenvattingen’ vindt u de samenvattingen die door de tuchtcolleges ten behoeve van de publicatie zijn gemaakt. Deze samenvattingen zijn ook te vinden in de database NOvA Tuchtrecht Updates.
Selectie uitspraken door de NOvA
ECLI:NL:TADRARL:2023:56: Cliënte aan lot overgelaten en geen uitleg voor handelen gegeven bij raad van discipline
Klacht tegen eigen advocaat. Advocaat heeft onvoldoende oog gehad voor de belangen van zijn cliënte en haar ook niet op deskundige en voortvarende wijze bijgestaan. Advocaat heeft cliënte in een voor haar stressvolle situatie aan haar lot overgelaten door telkens niet te reageren op haar vragen om contact en niet met haar te overleggen over de te nemen stappen. Advocaat heeft cliënte geen opdrachtbevestiging verstrekt. Ook zijn geen tariefafspraken gemaakt anders dan dat dat volgens advocaat wel goed zou komen. Advocaat heeft cliënte ook niet geïnformeerd dat zij voor een toevoeging in aanmerking kwam. Advocaat is tekortgeschoten in zijn zorgplicht jegens klaagster. Advocaat heeft daarbij in strijd met de kernwaarde deskundigheid gehandeld. De raad rekent het de advocaat bovendien aan dat hij de raad geen uitleg voor zijn handelen heeft gegeven en zijn cliënte geen verontschuldigingen heeft aangeboden. Voorwaardelijke schorsing van vier weken.
ECLI:NL:TADRARL:2023:57: Geen schriftelijke bevestiging: waarschuwing
Klacht tegen eigen advocaat. Advocaat heeft haar informatieplicht richting cliënt geschonden en daarmee haar zorgplicht jegens cliënt. Advocaat had in deze voor cliënt zeer emotioneel beladen kwestie meer regie moeten voeren. Advocaat had hem niet alleen mondeling maar ook schriftelijk, ook op eigen initiatief, op de hoogte moeten houden van de stand van zaken en wat zij daarin voor hem kon én wilde doen. Volgens gedragsregel 16 behoren advocaten belangrijke informatie, feiten en afspraken schriftelijk te bevestigen aan hun cliënt. Dit heeft als doel om misverstanden, onzekerheid of geschillen te voorkomen. Het had in deze zaak waarschijnlijk irritatie aan de kant van cliënt gescheeld.
ECLI:NL:TADRAMS:2023:50: Onjuiste informatie verstrekt
Klacht tegen advocaat van de wederpartij. Advocaat heeft de rechtbank een mededeling gedaan, waarvan zij in ieder geval behoorde te weten dat deze niet juist was. Dit is tuchtrechtelijk verwijtbaar. Volgens gedragsregel 8 behoren advocaten zich zowel in als buiten rechte te onthouden van het verstrekken van feitelijke informatie waarvan zij weten, althans behoren te weten, dat die onjuist is. Wegens verschillende verzachtende omstandigheden volstaat de raad met een gegrondverklaring zonder oplegging van een maatregel.
ECLI:NL:TADRAMS:2023:47: Inhoudelijke mededelingen over schikkingsonderhandelingen: waarschuwing
Klacht tegen advocaat van de wederpartij. Advocaat heeft ter zitting mededelingen gedaan en standpunten ingenomen over schikkingsonderhandelingen die hebben plaatsgevonden tussen partijen. Advocaat had daartoe geen toestemming van klager of de (voormalige) advocaat van klager. Deze handelwijze is tuchtrechtelijk verwijtbaar. Het feit dat advocaat na afloop van de zitting een e-mail heeft gestuurd aan de rechtbank met het verzoek zijn uitlatingen ter zitting buiten beschouwing te laten, maakt dit niet anders. Volgens gedragsregel 27 behoren advocaten zonder toestemming van de wederpartij niets over de inhoud van schikkingsonderhandelingen te delen met de rechter. Doel van deze gedragsregel is dat partijen buiten de rechter om vrijelijk moeten kunnen praten zonder dat de inhoud van dat overleg de rechter kan of mag beïnvloeden.
Samenvattingen (bron: tuchtcolleges)
2. Eigen advocaat
-
Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden
Klaagster is tijdens een (herhaald) opsporingsprogramma op tv als verdachte van Whatsapp-fraude in beeld gebracht. Kort na die uitzending bleek dat door een technische storing bij de betrokken bank de tijden van de pintransactie niet gelijk liepen met die van de camera van de bank, waardoor klaagster ten onrechte als verdachte in beeld is gebracht. Ondanks excuses is klaagster toch nog langer als verdachte aangemerkt. Daarin heeft zij om de bijstand van verweerder gevraagd. Verweerder heeft klaagster naar het oordeel...
2023-03-13
(Zaaknummer: 22-505/AL/OV, ECLI:NL:TADRARL:2023:56, TR-2023-0205) -
Raad van Discipline Arnhem-Leeuwarden
Schending informatie- en daarmee de zorgplicht. Naar het oordeel van de raad had verweerster in deze voor klager zeer emotioneel beladen kwestie meer regie moeten voeren. Zij had hem niet alleen mondeling maar ook schriftelijk, ook op eigen initiatief, op de hoogte moeten houden van de stand van zaken en wat zij daarin voor hem kon én wilde doen. Uit de e-mails van klager blijkt dat bij hem een voortdurende irritatie bestond over de werkwijze van verweerster die in zijn...
2023-03-13
(Zaaknummer: 22-708/AL/GLD, ECLI:NL:TADRARL:2023:57, TR-2023-0210)
3. Advocaat wederpartij
-
Raad van Discipline Amsterdam
Raadsbeslissing; (Gedeeltelijk) gegronde klacht over de advocaat wederpartij. Verweerster heeft tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld door in strijd met gedragsregel 8 ter onderbouwing van het spoedeisend belang van haar cliënt in haar berichtgeving aan de rechtbank (en in de concept-dagvaarding) te spreken van een huurovereenkomst met ontbindende voorwaarde, terwijl er nog slechts sprake was van een intentieverklaring. De raad volstaat met een gegrondverklaring zonder oplegging van een maatregel, omdat verweerster een relatief onervaren advocaat is die onder grote tijdsdruk de concept-dagvaarding en...
2023-03-13
(Zaaknummer: 22-673/A/A, ECLI:NL:TADRAMS:2023:50, TR-2023-0227) -
Raad van Discipline Amsterdam
Raadsbeslissing; (Gedeeltelijk) gegronde klacht over de advocaat wederpartij. Verweerder heeft tuchtrechtelijk verwijtbaar gehandeld door in strijd met gedragsregel 27 zonder toestemming van de wederpartij ter zitting uitlatingen te doen over de schikkingsonderhandelingen. Gelet op het feit dat verweerder na afloop van de zitting de rechtbank gelijk heeft verzocht zijn uitlatingen buiten beschouwing te laten en het getoonde inzicht volstaat de raad met het opleggen van de maatregel van waarschuwing met kostenveroordeling.
2023-03-13
(Zaaknummer: 22-797/A/NH, ECLI:NL:TADRAMS:2023:47, TR-2023-0233)