Rechtspraak
Uitspraakdatum
18-06-2015
ECLI
ECLI:NL:TADRSHE:2015:154
Zaaknummer
L 82 - 2015
Inhoudsindicatie
Het staat een advocaat in beginsel vrij correspondentie te richten aan het emailadrres van een door zijn cliënte aangewezen vetrouwenspersoon. Klacht kennelijk ongegrond.
Uitspraak
Beslissing van 18 juni 2015
in de zaak L 82-2015
naar aanleiding van de klacht van:
klager
tegen:
verweerster
De (plaatsvervangend) voorzitter van de raad van discipline (hierna "de voorzitter") heeft kennisgenomen van de brief van de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg van 20 mei 2015 met kenmerk K 15-010 , door de raad ontvangen op 21 mei 2015, en van de op de daarbij gevoegde inventarislijst vermelde stukken.
1. FEITEN
Voor de beoordeling van de klacht kan, gelet op de stukken, van het volgende worden uitgegaan:
1.1 Verweerster treedt op als advocaat van de wederpartij van klager in een procedure betreffende de verbreking van samenwoning, vaststelling kinderalimentatie en de vaststelling van een zorg- en contactregeling.
2. KLACHT
De klacht houdt, zakelijk weergegeven, in dat verweerder tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld als bedoeld in artikel 46 Advocatenwet doordat:
verweerster de privacy van klager geschonden heeft, doordat zij correspondentie in een scheidingsprocedure heeft verzonden naar het e-mailadres van de zus van de ex-partner van klager, terwijl klager niet wilde dat zij betrokken werd in de scheidingsprocedure of geïnformeerd werd over de zaak en stukken van klager kon inzien.
3. VERWEER
3.1 De cliënte van verweerster heeft haar uitdrukkelijk gevraagd om correspondentie zowel naar haar e-mailadres als naar het adres van haar zus toe te sturen. Klager had geen huisvesting en was daardoor niet altijd in staat haar e-mails te lezen. Bovendien werd cliënte gesteund door haar zus en vond zij het prettig dat zij ook op de hoogte was. Verweerster heeft de wens van haar cliënte aan klager medegedeeld.
3.2 Verweerster heeft, gelet op de uitdrukkelijk wens van haar cliënte, niet klachtwaardig gehandeld.
4. BEOORDELING
4.1 Op de klacht kan met toepassing van artikel 46j van de Advocatenwet door de voorzitter worden beslist.
4.2 De klacht betreft het optreden van de advocaat van een wederpartij. Bij de beoordeling van een dergelijke klacht behoort er van te worden uitgegaan dat aan die advocaat een grote mate van vrijheid toekomt om de belangen van zijn cliënt te behartigen op een wijze die hem passend voorkomt. Deze vrijheid mag niet ten gunste van de wederpartij worden beknot, tenzij diens belangen nodeloos en op ontoelaatbare wijze worden geschaad. De voorzitter zal de klacht met inachtneming van dit uitgangspunt beoordelen.
4.3 Vast staat dat verweerster voor haar cliënte bestemde correspondentie op verzoek van haar cliënte heeft verzonden naar zowel het e-mailadres van haar cliënte als het e-mailadres van de zus van haar cliënte. Het staat een advocaat vrij om voor zijn of haar cliënt(e) bestemde correspondentie tevens toe te sturen aan een door zijn of haar client(e) aangewezen vertrouwenspersoon. Het moge zo zijn dat klager dit niet op prijs stelde, maar dat betekent niet dat verweerster de grens die haar als advocaat van de wederpartij toekwam heeft overschreden. Dit zou slechts anders zijn, indien sprake was van een nodeloze en ontoelaatbare wijze van schending van de privacy van klager. Uit de aan de raad overgelegde stukken is hiervan niet gebleken. Klager heeft ook geen concrete feiten of omstandigheden naar voren gebracht, waaruit blijkt dat zijn privacy nodeloos en op ontoelaatbare wijze is geschaad.
4.4 Op grond van het voorgaande komt de voorzitter met toepassing van artikel 46j Advocatenwet tot het besluit dat de klacht in alle onderdelen kennelijk ongegrond is.
BESLISSING
De voorzitter:
besluit met toepassing van artikel 46j Advocatenwet dat de klacht kennelijk ongegrond is.
Aldus gegeven door mr. P.H. Brandts, voorzitter, met bijstand van mr. I.J.M. Huysmans-van Opstal, als griffier op 18 juni 2015.
griffier voorzitter
Deze beslissing is in afschrift op 19 juni 2015
per gewone en per aangetekende post verzonden aan:
- klager
per gewone post verzonden aan:
- verweerster
- de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg.
Ingevolge artikel 46h lid 1 van de Advocatenwet kunnen klager en de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg binnen dertig dagen na verzending van het afschrift van deze beslissing schriftelijk verzet doen bij de Raad van Discipline in het ressort ‘s-Hertogenbosch, Postbus 3115, 4800 DC Breda (fax: 076-5490569) . Het verzet wordt ingesteld door middel van indiening van een verzetschrift (in tweevoud), waarin de gronden van het verzet voorzien van een motivering worden omschreven. De termijn van 30 dagen begint op de dag volgend op die van verzending van de beslissing. Uiterlijk op de dertigste dag van die termijn moet het verzetschrift derhalve ontvangen zijn op de griffie van de raad van discipline. Verlenging van de termijn van 30 dagen is niet mogelijk.
Het verzetschrift kan op de volgende wijzen worden ingediend bij de raad van discipline:
a. Per post
Het verzetschrift dient samen met de beslissing waarvan verzet in tweevoud, per post te worden toegezonden aan de griffie van de raad.
Het postadres van de griffie van de raad van discipline is:
Postbus 3115, 4800 DC Breda
b. Bezorging
De griffie is gevestigd aan het adres Lage Mosten 7, Breda.
Teneinde er zeker van te zijn dat voor de ontvangst getekend kan worden of dat pakketten die niet in een reguliere brievenbus besteld kunnen worden, afgegeven kunnen worden dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met de griffie van de raad. Het telefoonnummer van de raad van discipline is : 076-54 90 568.
c. Per fax
Het faxnummer van de raad van discipline is 076 – 54 90 569. Tegelijkertijd met de indiening per fax dient het verzetschrift samen met een afschrift van de beslissing waarvan verzet in tweevoud per post te worden toegezonden aan de griffie van de raad van discipline.