Naar boven ↑

Rechtspraak

Uitspraakdatum

24-04-2014

ECLI

ECLI:NL:TADRSHE:2014:92

Zaaknummer

L 82 - 2013

Inhoudsindicatie

Wederpartij komt geen klachtrecht toe t.a.v. de beslissing van de rvr over het toekennen van een toevoeging. Tuchtrechter is niet bevoegd te oordelen over een civiel geschil.

Uitspraak

 

Beslissing van 24 april 2014

in de zaak L 82-2013

naar aanleiding van de klacht van:

 

 

klager

 

tegen:

 

 

verweerster

 

De (plaatsvervangend) voorzitter van de raad van discipline (hierna "de voorzitter") heeft kennisgenomen van de brief van de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg van 31 maart 2014 met kenmerk DOK 393 , door de raad ontvangen op 3 april 2014, en van de op de daarbij gevoegde inventarislijst vermelde stukken.

 

1.           FEITEN

Voor de beoordeling van de klacht kan, gelet op de stukken, van het volgende worden uitgegaan:

1.1         Verweerster trad op als advocaat van de wederpartij van klager in een civiele procedure betreffende een alimentatiekwestie.

 

2.           KLACHT

De klacht houdt, zakelijk weergegeven, in dat verweerster tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld als bedoeld in artikel 46 van de Advocatenwet doordat:

1.           verweerster onjuiste gegevens van haar cliënte aan de Raad voor Rechtsbijstand heeft verstrekt om zodoende een toevoeging voor haar te verkrijgen;

2.           verweerster een valse huurovereenkomst in het geding heeft gebracht, waarvan zij wist, althans behoorde te weten dat deze valselijk was opgemaakt;

3.           verweerster ten onrechte heeft gesteld dat haar cliënte is ontslagen, terwijl zij zelf ontslag had genomen;

4.           verweerster een huwelijksakte van de heer en mevrouw X heeft overgelegd, om daarmee te verbloemen dat haar cliënte samenwoonde en samenleefde met mevrouw X;

5.           verweerster stelde dat haar cliënte noodgedwongen gebruik moest maken van de bankrekening van mevrouw X, omdat zij zelf niet over een eigen bankrekening beschikte, terwijl een ieder EU lid een bankrekening in Engeland kan openen.

 

3.           VERWEER

3.1         De Raad voor Rechtsbijstand doet zelfstandig onderzoek naar de inkomensgegevens van een rechtzoekende. Verweerster heeft geen gegevens aan de Raad voor Rechtsbijstand verstrekt. De rol van verweerster is beperkt gebleven tot het doorsturen van het door haar cliënte ingevulde verzoek tot peiljaarverlegging aan de Raad voor Rechtsbijstand.

3.2         De rechtbank en het gerechtshof hebben zich over de kwestie betreffende de huurovereenkomst gebogen. Geen van beide instanties is tot het oordeel gekomen dat de huurovereenkomst valselijk zou zijn opgemaakt.

3.3         Verweerster heeft in rechte ingebracht dat de arbeidsovereenkomst van haar cliënte, wegens sluiting van het verzorgingstehuis waar cliënte werkzaam was. met wederzijds goedvinden per 1 april 2011 was beëindigd, onder vermelding van de aan haar cliënte toegekende vergoeding ad € 3.600,00. 

3.4         Ook de overige stellingen van klager hebben betrekking op de civiele procedure, waarover door de civiele rechter een oordeel is geveld. .

3.5         Een klachtenprocedure is er niet voor bedoeld om het geschil tussen klager en mijn cliënte opnieuw te beoordelen.

 

4.           BEOORDELING

4.1         Verweerster stelt terecht dat de Raad voor Rechtsbijstand zelfstandig onderzoek doet naar de inkomensgegevens van een rechtzoekende. Of een toevoeging al dan niet wordt toegekend is een kwestie tussen de rechtzoekende en de Raad voor Rechtsbijstand, waarin de advocaat van de rechtzoekende geen rol speelt. Ter zake komt aan de wederpartij van de rechtzoekende geen klachtrecht toe. De voorzitter zal het eerste onderdeel van de klacht als kennelijk niet ontvankelijk afwijzen.

4.2         Voor het overige hebben alle onderdelen van de klacht betrekking op feiten en omstandigheden die deel uitmaken van het civiele geschil tussen klager en de cliënte van verweerster. Klaarblijkelijk kan klager zich niet vinden in de standpunten van de cliënte van verweerster. Aan de tuchtrechter komt evenwel geen bevoegdheid toe een oordeel uit te spreken over civiele geschillen tussen partijen. Dit is voorbehouden aan de civiele rechter. Dat -zoals klager stelt- verweerster informatie aan de civiele rechter heeft verstrekt, waarvan zij wist, althans behoorde te weten dat deze niet juist was, is uit de aan de raad overgelegde stukken niet gebleken. Dat de civiele rechter een oordeel heeft uitgesproken waarin klager zich klaarblijkelijk niet kan vinden, betekent niet dat verweerster hiervan een verwijt te maken valt.

 

BESLISSING

 

De voorzitter:

 

wijst onderdeel 1 van de klacht als kennelijk niet-ontvankelijk af;

 

wijst de klachtonderdelen 2 t/m 5 als kennelijk ongegrond af.

 

Aldus gegeven door mr. M.I.J. Hegeman, voorzitter, met bijstand van mr. I.J.M. Huysmans-van Opstal, als griffier op 24 april 2014 .

 

griffier                                                                         voorzitter

 

 

Deze beslissing is in afschrift op 28 april 2014

 

per aangetekende en per gewone post verzonden aan:

- klager

 

per gewone post verzonden aan:

- verweerster

- de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg.

 

Ingevolge artikel 46h lid 1 van de Advocatenwet kunnen klager en de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg binnen veertien dagen na verzending van het afschrift van deze beslissing schriftelijk verzet doen bij de Raad van Discipline in het ressort ‘s-Hertogenbosch, Postbus 3115, 4800 DC Breda (fax: 076-5490569) . Het verzet wordt ingesteld door middel van indiening van een verzetschrift (in tweevoud), waarin de gronden van het verzet voorzien van een motivering worden omschreven. De termijn van 14 dagen begint op de dag volgend op die van verzending van de beslissing. Uiterlijk op de veertiende dag van die termijn moet het verzetschrift derhalve ontvangen zijn op de griffie van de raad van discipline. Verlenging van de termijn van 14 dagen is niet moge­lijk.

 

Het verzetschrift kan op de volgende wijzen worden ingediend bij de raad van discipline:

 

a.        Per post

Het verzetschrift dient samen met de beslissing waarvan verzet in tweevoud, per post te    worden toegezonden aan de griffie van de raad.

Het postadres van de griffie van de raad van discipline is:

Postbus 3115, 4800 DC Breda

 

b.        Bezorging

De griffie is gevestigd aan het adres Lage Mosten 7, Breda.

Teneinde er zeker van te zijn dat voor de ontvangst getekend kan worden of dat pakketten die niet in een reguliere brievenbus besteld kunnen worden, afgegeven kunnen worden dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met de griffie van de raad. Het telefoonnummer van de raad van discipline is : 076-54 90 568.

 

c.         Per fax

Het faxnummer van de raad van discipline is 076 – 54 90 569. Tegelijkertijd met de indiening per fax dient het verzetschrift samen met een afschrift van de beslissing waarvan verzet in tweevoud per post te worden toegezonden aan de griffie van de raad van discipline.