Rechtspraak
Uitspraakdatum
30-06-2014
ECLI
ECLI:NL:TAHVD:2014:236
Zaaknummer
7056
Inhoudsindicatie
Ondanks toezeggingen niets gedaan, waardoor dwangsommen verbeurd. Het staat deken vrij om dekenbezwaar over hetzelfde gedrag in te dienen. Aanleiding om te volstaan met voorwaardelijke schorsing zes weken met bijzondere voorwaarde van begeleiding door coach.
Uitspraak
Beslissing van 30 juni 2014
in de zaak 7056
naar aanleiding van het hoger beroep van:
verweerder
tegen:
klaagster
en
de deken van de Orde van Advocaten in het
arrondissement Noord-Nederland
gevestigd te Groningen
deken
1 HET GEDING IN EERSTE AANLEG
Het hof verwijst naar de beslissingen van de Raad van Discipline in het ressort Arnhem-Leeuwarden (verder: de raad) van 10 januari 2014, onder nummers 28a/13 en 28b/13, aan partijen toegezonden op 13 januari 2014, waarbij een klacht van klaagster tegen verweerder gegrond is verklaard en aan verweerder 2 weken schorsing is opgelegd en waarbij het bezwaar van de deken ook gegrond is verklaard en aan verweerder 6 weken voorwaardelijke schorsing is opgelegd.
De beslissingen zijn gepubliceerd op tuchtrecht.nl als ECLI:NL:TADRARL:2014:51.
2 HET GEDING IN HOGER BEROEP
2.1 De memorie waarbij verweerder van deze beslissingen in hoger beroep is gekomen, is op 11 februari 2014 ter griffie van het hof ontvangen.
2.2 Het hof heeft voorts kennis genomen van:
- de stukken van de eerste aanleg;
- de antwoordmemorie van de deken;
- e-mail van verweerder aan het hof d.d. 23 april 2014;
- e-mail van klaagster aan het hof d.d. 26 maart 2014.
2.3 Het hof heeft de zaak mondeling behandeld ter openbare zitting van 9 mei 2014, waar verweerder met zijn raadsman mr. X., is verschenen. Mr. X. heeft gepleit aan de hand van een pleitnota. Klaagster en de deken zijn met bericht niet verschenen. Tevens is verschenen mevrouw mr. Y..
3 KLACHT (28a/13)
De klacht houdt, zakelijk weergegeven, in dat verweerder tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld als bedoeld in artikel 46 Advocatenwet doordat:
verweerder klaagster begin maart 2012 heeft verzekerd dat de stukken voor het aanhangig maken van een procedure ter zake van een wijziging omgangsregeling bijna gereed waren. Op 8 mei 2012 heeft klaagster bij verweerder geïnformeerd naar de stand van zaken. Haar werd verzekerd dat de stukken binnen een week konden worden ingediend. Kopieën zouden per post volgen. Uiteindelijk is op 3 juni 2012 gebleken dat er niets was gebeurd. Er was geen procedure aanhangig gemaakt, geen uittreksels aangevraagd en geen brief opgesteld.
4 DEKENBEZWAAR (28B/13)
Het bezwaar van de deken houdt in dat de dienstverlening van verweerder aan klaagster aan alle kanten gefaald heeft, waarbij verweerder niet alleen wordt verweten hetgeen in de klachtzaak 28a/13 is gesteld, doch tevens dat verweerder niets heeft gedaan, terwijl grote spoed geboden was, omdat de ex-partner van klaagster in de kort gedingprocedure, die geëindigd is in een vonnis van 6 april 2011, aanspraak maakte op verbeurde dwangsommen.
5 FEITEN
Het volgende is komen vast te staan:
5.1 Verweerder heeft klaagster in maart/april 2012 bijgestaan in een (kort geding) procedure, aangespannen door haar ex-partner, waarin nakoming van een omgangsregeling werd gevorderd op straffe van een dwangsom. Bij vonnis van 6 april 2012 is de vordering van de man toegewezen en aan klaagster een dwangsom opgelegd van € 150,- per dag tot een maximum van € 30.000,-. Bij executoriaal exploot van 24 juni 2012 zijn voor het eerst dwangsommen opgeëist.
5.2 Ondanks herhaalde contacten van klaagster en haar begeleidster heeft verweerder in die periode geen zichtbare activiteit voor klaagster verricht, zodat ook na 23 juni 2012 dwangsommen zijn verbeurd, ofschoon verweerder klaagster in die tijd verzekerde dat de stukken voor een bodemprocedure bijna klaar waren.
5.3 Bij brief van 10 oktober 2012 heeft klaagster zich tot de deken gewend stellende dat verweerder ondanks herhaalde toezeggingen na het vonnis van 6 april 2012 niets voor haar had gedaan, waardoor zij een grote schuld aan verbeurde dwangsommen had gekregen en er (nog steeds) niets was geregeld met betrekking tot een wijziging van de bestaande omgangsregeling.
5.4 Bij brief van 28 februari 2013, waarmee de klacht van klaagster ter kennis van de raad is gebracht, heeft de deken tevens zijn bezwaar tegen het gedrag van verweerder aan de raad kenbaar gemaakt
6 BEOORDELING
a. Het hoger beroep van verweerder heeft in zaak 28a/13 uitsluitend betrekking op de door de raad opgelegde maatregel van twee weken schorsing onvoorwaardelijk. Verweerder is van oordeel dat een onvoorwaardelijke schorsing een te ingrijpende maatregel in zijn praktijkvoering oplevert, mede gezien het feit dat hij sedert begin augustus 2013 mevrouw mr. Y. heeft ingeschakeld als coach, die hem begeleidt in de organisatie van zijn praktijk. Zij is bereid dit te blijven doen, in ieder geval tot tenminste eind 2014.
b. Ter zitting heeft mr. Y. nader verklaard dat zij de afgelopen maanden duidelijk verbeteringen heeft gezien in de kantoororganisatie en periodiek voortgangs-gesprekken voert, waarbij zij heeft geconstateerd dat verweerder daadwerkelijk verbeteringen tot stand brengt.
c. Ofschoon het gedrag van verweerder jegens klaagster de maatregel van een onvoorwaardelijke schorsing rechtvaardigt, mede gezien zijn documentatie, acht het hof voldoende grond aanwezig om de maatregel om te zetten in een voorwaardelijke schorsing van na te noemen duur. Het hof neemt daarbij mede in aanmerking dat in de afgelopen twee jaren geen nieuwe klachten bekend zijn geworden. Het hof verbindt daaraan de bijzondere voorwaarde dat verweerder zich gedurende de proeftijd zal gedragen naar de aanwijzingen van mr. Y. zolang zij haar bemoeienis gewenst acht.
d. In de zaak met nummer 28b/13 is verweerder van oordeel dat de deken in zijn bezwaar niet ontvankelijk moet worden verklaard, althans dat geen maatregel kan worden opgelegd, nu er sprake is van eenzelfde feitencomplex als in de zaak onder nummer 28a/13 zodat een maatregel (in 28b/13) in strijd is met het beginsel “ ne bis in idem “.
e. Het hof verwerpt het beroep op niet ontvankelijkheid. Artikel 46 f lid 1 heeft niet de strekking de deken in zijn (toezichthoudende) taak te beperken door hem alleen de bevoegdheid te geven om een bezwaar ter kennis van de raad te brengen als er geen klacht is ingediend, maar geeft hem de bevoegdheid om naast een klacht zijn bezwaar ter kennis van de raad te brengen. Deze bevoegdheid biedt de mogelijkheid om in de klachtprocedure tussen klager en verweerder een schikking tot stand te brengen, terwijl de deken in de gelegenheid blijft om via een bezwaar het bewuste gedrag voor te leggen aan de raad.
f. Uit de brief van 28 februari 2013 van de deken aan de raad waarin de klacht en het dekenbezwaar ter kennis worden gebracht, blijkt dat het in beide gevallen gaat om hetzelfde gedrag, te weten de dienstverlening aan klaagster. De deken heeft weliswaar nog gewezen op de grote spoed die was geboden gezien de opgelegde dwangsommen, doch dit is niet aan te merken als een nieuw te kortschieten van verweerder jegens klaagster.
g. Het hof acht daarom geen grond aanwezig om na gegrondverklaring van de klacht en het dekenbezwaar twee aparte maatregelen op te leggen, en volstaat met een voorwaardelijk schorsing voor de duur van zes weken met de bijzondere voorwaarde zoals hiervoor onder 6.c geformuleerd.
BESLISSING
Het Hof van Discipline:
- vernietigt de beslissingen van de Raad van Discipline in het ressort Arnhem-Leeuwarden onder nummers 28a/23 en 28b/13 voor zover daarbij aan verweerder de maatregel van een onvoorwaardelijke schorsing voor de duur van twee weken is opgelegd;
en , in zoverre opnieuw rechtdoende:
- verbindt aan de voorwaardelijke schorsing van zes weken met een proeftijd van twee jaar de bijzondere voorwaarde dat verweerder zich gedurende die proeftijd, die vandaag ingaat, zal gedragen naar de aanwijzingen van mr. Y. zolang zij dit aangewezen acht;
- bekrachtigt de beslissingen voor het overige.
Aldus gewezen door mr. J.C. van Dijk, voorzitter, mrs. A.R. Sturhoofd, G.J. Niezink, T.E. van der Spoel en I.E.M. Sutorius, leden, in tegenwoordigheid van mr. I.F. Schouwink, griffier, en in het openbaar uitgesproken op 30 juni 2014.