Rechtspraak
Uitspraakdatum
11-12-2013
ECLI
ECLI:NL:TADRSHE:2013:132
Zaaknummer
L 363 - 2013
Inhoudsindicatie
Van een advocaat kan niet worden verlangd dat hij, zonder nadere specificatie om welke stukken het gaat en toelichting omtrent de reden van het verzoek, een kopie van alle dossiers aan zijn cliënt toestuurt.
Inhoudsindicatie
Kennelijk ongegrond.
Uitspraak
Beslissing van 11 december 2013
in de zaak L 363-2013
naar aanleiding van de klacht van:
A.
klager
tegen:
B.
verweerder
De voorzitter van de raad van discipline (hierna "de voorzitter") heeft kennisgenomen van de brief van de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg van 26 november 2013 met kenmerk DOK 354 , door de raad ontvangen op 28 november 2013, en van de op de daarbij gevoegde inventarislijst vermelde stukken.
1. FEITEN
Voor de beoordeling van de klacht kan, gelet op de stukken, van het volgende worden uitgegaan:
1.1 Verweerder heeft klager in enkele zaken bijgestaan. Klager heeft verweerder per e-mail dd. 5 september 2013 bericht een afspraak willen te maken omdat hij kopieën van zijn dossier nodig had. De secretaresse van verweerder heeft klager per e-mail dd. 6 september 2013 verzocht om aan te geven welke stukken uit welk dossier hij nodig had. Klager antwoordde per e-mail dd. 6 september 2013 dat hij van alle dossiers een kopie nodig had met alle aangeleverde bewijzen die hij destijds aan verweerder had overhandigd.
1.2 Verweerder heeft klager per e-mail dd. 9 september 2013 geschreven dat zich een enorm pakket papier op zijn kantoor bevond en dat hij zijn secretaresse niet onnodig alles wenste te laten kopiëren. Hij verzocht klager om aan te geven over welke stukken hij wenste te beschikken en waarvoor hij deze nodig had.
1.3 Op 1 oktober 2013 heeft klager zich bij de deken over het optreden van verweerder beklaagd.
2. KLACHT
De klacht houdt, zakelijk weergegeven, in dat verweerder tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld als bedoeld in artikel 46 Advocatenwet doordat:
verweerder weigerde om klager in het bezit te stellen van kopieën van de stukken in de zaken die verweerder van klager in behandeling heeft gehad.
3. VERWEER
3.1 Verweerder heeft diverse zaken voor klager in behandeling gehad. Klager heeft steeds kopieën van uitgaande correspondentie ontvangen. Verweerder was bereid aan klager stukken in kopie te verstrekken. Verweerder wenste echter, gelet op de hoeveelheid en omvang van de dossiers, te vernemen welke stukken klager in kopie wenste te ontvangen. Verweerder heeft hierop geen antwoord gekregen.
4. BEOORDELING
4.1 Van een advocaat kan niet worden verlangd dat hij, zonder nadere specificatie om welke stukken het gaat en toelichting omtrent de reden van het verzoek, een kopie van alle stukken aan zijn cliënt toestuurt. Dit geldt temeer wanneer er sprake is van behandeling van meerdere dossiers, waarin veel stukken zijn overgelegd.
4.2 Nu verweerder zich bereid heeft verklaard door klager nader aan te duiden stukken in kopie toe testuren en klager heeft nagelaten aan te geven op welke stukken zijn verzoek betrekking heeft, valt verweerder tuchtrechtelijk niet te verwijten dat hij (nog) niet is ingegaan op het verzoek van klager en zal de klacht door de voorzitter als kennelijk ongegrond worden afgewezen.
BESLISSING
De voorzitter:
wijst de klacht als kennelijk ongegrond af.
Aldus gegeven door mr. W.E.A. Gimbrère-Straetmans, voorzitter, met bijstand van mr. I.J.M. Huysmans-van Opstal, als griffier op 11 december 2013.
griffier voorzitter
Deze beslissing is in afschrift op 16 december 2013
per aangetekende en per gewone post verzonden aan:
- klager
per gewone post verzonden aan:
- verweerder
- de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg.
Ingevolge artikel 46h lid 1 van de Advocatenwet kunnen klager en de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg binnen veertien dagen na verzending van het afschrift van deze beslissing schriftelijk verzet doen bij de Raad van Discipline in het ressort ‘s-Hertogenbosch, Postbus 3115, 4800 DC Breda (fax: 076-5490569) . Het verzet wordt ingesteld door middel van indiening van een verzetschrift (in tweevoud), waarin de gronden van het verzet voorzien van een motivering worden omschreven. De termijn van 14 dagen begint op de dag volgend op die van verzending van de beslissing. Uiterlijk op de veertiende dag van die termijn moet het verzetschrift derhalve ontvangen zijn op de griffie van de raad van discipline. Verlenging van de termijn van 14 dagen is niet mogelijk.
Het verzetschrift kan op de volgende wijzen worden ingediend bij de raad van discipline:
a. Per post
Het verzetschrift dient samen met de beslissing waarvan verzet in tweevoud, per post te worden toegezonden aan de griffie van de raad.
Het postadres van de griffie van de raad van discipline is:
Postbus 3115, 4800 DC Breda
b. Bezorging
De griffie is gevestigd aan het adres Lage Mosten 7, Breda.
Teneinde er zeker van te zijn dat voor de ontvangst getekend kan worden of dat pakketten die niet in een reguliere brievenbus besteld kunnen worden, afgegeven kunnen worden dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met de griffie van de raad. Het telefoonnummer van de raad van discipline is : 076-54 90 568.
c. Per fax
Het faxnummer van de raad van discipline is 076 – 54 90 569. Tegelijkertijd met de indiening per fax dient het verzetschrift samen met een afschrift van de beslissing waarvan verzet in tweevoud per post te worden toegezonden aan de griffie van de raad van discipline.