Rechtspraak
Uitspraakdatum
15-02-2013
ECLI
ECLI:NL:TADRSHE:2013:YA4201
Zaaknummer
L 14 - 2013
Inhoudsindicatie
Het staat een advocaat vrij om in geval van een opgelopen betalingsachterstand, in opdracht van zijn cliënt, executiemaatregelen te nemen.
Uitspraak
Beslissing van 15 februari 2013
in de zaak L 14 - 2013
naar aanleiding van de klacht van:
A.
klager
tegen:
B
verweerder
De (plaatsvervangend) voorzitter van de raad van discipline (hierna "de voorzitter") heeft kennisgenomen van de brief van de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg van 16 januari 2013 met kenmerk DOK 7141 , door de raad ontvangen op 17 januari 2013, en van de op de daarbij gevoegde inventarislijst vermelde stukken.
1. FEITEN
Voor de beoordeling van de klacht kan, gelet op de stukken, van het volgende worden uitgegaan:
1.1 Verweerder treedt op als advocaat van de ex-echtgenote van klager, inzake in een alimentatiekwestie. De cliënte van verweerder heeft opdracht gegeven tot het nemen van executiemaatregelen jegens klager in verband met een opgelopen betalingsachterstand.
2. KLACHT
2.1 De klacht houdt, zakelijk weergegeven, in dat verweerder tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld als bedoeld in artikel 46 Advocatenwet doordat:
Verweerder klager nodeloos en doelloos bestookt met executiemaatregelen, terwijl hij weet dat klager financieel aan de grond zit.
2.2 Klager heeft ter toelichting op zijn klacht het volgende naar voren gebracht:
Het is onduidelijk op grond van welke titel verweerder executiemaatregelen neemt. Klager heeft aan verweerder voorgesteld om met de boekhouder van klager om de tafel te gaan zitten om inzicht in diens financiële toestand te verwerven.
3. VERWEER
3.1 Niet verweerder maar zijn cliënte heeft onherroepelijke gerechtelijke uitspraken door een deurwaarder doen executeren. Verweerder staat hier volledig buiten. Wanneer klager het niet eens is met de executiemaatregelen, kan hij daartegen middels daarvoor bedoelde procedures in verweer komen.
3.2 De cliënte van verweerder is genoodzaakt executiemaatregelen jegens klager te nemen, aangezien klager vele gerechtelijk uitspraken naast zich neerlegt en niet voldoet aan de aan hem opgelegde financiële (alimentatie)verplichtingen jegens de cliënte van verweerder.
4. BEOORDELING
4.1 De klacht betreft het optreden van de advocaat van een wederpartij. Bij de beoordeling van een dergelijke klacht behoort er van te worden uitgegaan dat aan die advocaat een grote mate van vrijheid toekomt om de belangen van zijn cliënt te behartigen op een wijze die hem in overleg met zijn cliënt passend voorkomt. Deze vrijheid mag niet ten gunste van de tegenpartij worden beknot, tenzij diens belangen nodeloos en op ontoelaatbare wijze worden geschaad.
4.2 Uit de aan de raad overgelegde stukken is op geen enkele wijze gebleken dat verweerder de vrijheid die hem als advocaat van de wederpartij van klager toekomt heeft overschreden. Niet gebleken is dat verweerder de belangen van klager nodeloos en op ontoelaatbare wijze heeft geschaad. Indien klager niet voldoet aan een veroordeling tot betaling van alimentatie, staat het verweerder vrij om ten aanzien van een opgelopen betalingsachterstand in opdracht van zijn cliënte executiemaatregelen jegens klager te doen nemen. Dat klager verweerder heeft verzocht om met zijn boekhouder om de tafel te gaan zitten om de financiële situatie van klager te bespreken maakt dit niet anders. Verweerder was niet gehouden op dit verzoek in te gaan. Verweerder diende te handelen overeenkomstig de wens van zijn cliënte. Nu niet valt in te zien welk tuchtrechtelijk verwijt verweerder te valt maken, zal de voorzitter de klacht als kennelijk ongegrond afwijzen.
BESLISSING
De voorzitter:
wijst de klacht als kennelijk ongegrond af.
Aldus gegeven door mr. J.K.B. van Daalen, voorzitter, met bijstand van mr. I.J.M. Huysmans-van Opstal, als griffier op 15februari 2013.
griffier voorzitter
Deze beslissing is in afschrift op 19 februari 2013
per aangetekende post verzonden aan:
- klager
- verweerder
- de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg.
Ingevolge artikel 46h van de Advocatenwet kunnen klager en de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Limburg binnen veertien dagen na verzending van het afschrift van deze beslissing schriftelijk verzet doen bij de Raad van Discipline in het ressort ‘s-Hertogenbosch, Postbus 3115, 4800 DC Breda (fax: 076-5490569) . Het verzet wordt ingesteld door middel van indiening van een verzetschrift (in tweevoud), waarin de gronden van het verzet voorzien van een motivering worden omschreven. De termijn van 14 dagen begint op de dag volgend op die van verzending van de beslissing. Uiterlijk op de veertiende dag van die termijn moet het verzetschrift derhalve ontvangen zijn op de griffie van de raad van discipline. Verlenging van de termijn van 14 dagen is niet mogelijk.
Het verzetschrift kan op de volgende wijzen worden ingediend bij de raad van discipline:
a. Per post
Het verzetschrift dient samen met de beslissing waarvan verzet in tweevoud, per post te worden toegezonden aan de griffie van de raad.
Het postadres van de griffie van de raad van discipline is:
Postbus 3115, 4800 DC Breda
b. Bezorging
De griffie is gevestigd aan het adres Lage Mosten 7, Breda.
Teneinde er zeker van te zijn dat voor de ontvangst getekend kan worden of dat pakketten die niet in een reguliere brievenbus besteld kunnen worden, afgegeven kunnen worden dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met de griffie van de raad. Het telefoonnummer van de raad van discipline is : 076-54 90 568.
c. Per fax
Het faxnummer van de raad van discipline is 076 – 54 90 569. Tegelijkertijd met de indiening per fax dient het verzetschrift samen met een afschrift van de beslissing waarvan verzet in tweevoud per post te worden toegezonden aan de griffie van de raad van discipline.