Rechtspraak
Uitspraakdatum
21-10-2013
ECLI
ECLI:NL:TADRSHE:2013:138
Zaaknummer
ZWB 292 - 2013
Inhoudsindicatie
Advocaat handelt in opdracht van executeur voor zover klager (= erfgenaam) van oordeel is dat de afwikkeling te lang op zich laat wachten ligt, het op zijn weg een procecedure tegen de executeur aanhangig te maken. Kennelijk ongegrond.
Uitspraak
Beslissing van 21 oktober 2013
in de zaak ZWB 292-2013
naar aanleiding van de klacht van:
A.
klager
tegen:
B.
verweerder
De voorzitter van de raad van discipline (hierna "de voorzitter") heeft kennisgenomen van de brief van de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Zeeland West-Brabant van 30 september 2013 met kenmerk K13-056 , door de raad ontvangen op 1 oktober 2013, en van de op de daarbij gevoegde inventarislijst vermelde stukken.
1. FEITEN
Voor de beoordeling van de klacht kan, gelet op de stukken, van het volgende worden uitgegaan:
1.1 De grootmoeder van klager is in 2008 overleden. Klager is een van de erfgenamen in de nalatenschap van zijn grootmoeder.
1.2 De heer X, erfgenaam en executeur in de nalatenschap van de grootmoeder van klager, heeft verweerder in 2012 benaderd met het verzoek hem in de kwestie betreffende de afwikkeling van voormelde nalatenschap te adviseren.
2. KLACHT
De klacht houdt, zakelijk weergegeven, in dat verweerder tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld als bedoeld in artikel 46 Advocatenwet doordat:
1. er geen enkele ontwikkeling zit in de afwikkeling van de erfenis van de grootmoeder van klager, waarbij verweerder sinds 2012 als advocaat is betrokken;
2. klager geen contact kan krijgen met verweerder.
3. VERWEER
3.1 Verweerder verricht werkzaamheden in opdracht van de heer X. Klager is geen client van verweerder. Toen klager contact opnam met verweerder heeft verweerder hem bericht dat hij enkel opdracht had ontvangen om de heer X te adviseren en dat klager desgewenst bij de heer X informatie kon opvragen, dan wel een advocaat kon inschakelen indien hij een procedure wenste te starten om de verdeling van de nalatenschap te bewerkstelligen.
3.2 Klager heeft hierna een advocaat ingeschakeld, die eveneens contact met verweerder heeft opgenomen. Verweerder heeft hem eveneens bericht dat het klager vrij stond om een procedure te starten indien hij zijn erfdeel uitgekeerd wenste te krijgen.
3.3 Verweerder heeft aldus klager en zijn advocaat te woord gestaan en uitgelegd dat zij het initiatief van de heer X dienden af te wachten, dan wel zelf het initiatief konden nemen om een gerechtelijke procedure te starten. Het is niet de taak van verweerder ervoor te zorgen dat klager zijn erfdeel uitgekeerd kreeg.
4. BEOORDELING
4.1 Op de klacht kan met toepassing van artikel 46 g van de Advocatenwet door de voorzitter worden beslist.
4.2 Verweerder stelt enkel te handelen in opdracht van de executeur in de nalatenschap van de grootmoeder van klager. Klager heeft geen concrete feiten of omstandigheden aangevoerd waaruit blijkt dat dit anders is.
4.3 Op grond van de aan de raad overgelegde stukken houdt de voorzitter het ervoor dat klager een vordering heeft op de nalatenschap van zijn grootmoeder en dat hij zich erover beklaagt dat de afwikkeling hiervan door de heer X - bijgestaan door verweerder - en/of de notaris te lang duurt. Aldus is kennelijk sprake van een geschil tussen klager en de executeur. Niet is gebleken dat ter zake aan verweerder een verwijt valt te maken. Voor zover klager van oordeel is dat de afwikkeling van de nalatenschap te lang op zich laat wachten, ligt het op zijn weg een procedure tegen de executeur aanhangig te maken.
4.4 Verweerder stelt klager en later de advocaat van klager te woord te hebben gestaan. Aldus is, als door verweerder betwist, niet komen vast te staan dat klager geen contact met verweerder heeft kunnen krijgen.
4.5 Nu op grond van het bovenstaande niet is gebleken dat verweerder een tuchtrechtelijk verwijt valt te maken, zal de voorzitter de klacht als kennelijk ongegrond afwijzen.
BESLISSING
De voorzitter:
wijst de klacht als kennelijk ongegrond af.
Aldus gegeven door mr. W.E.A. Gimbrere-Straetmans, voorzitter, met bijstand van mr. I.J.M. Huysmans-van Opstal, als griffier op 21 oktober 2013.
griffier voorzitter
Deze beslissing is in afschrift op 25 oktober 2013
per gewone post en per e-mail verzonden aan:
- klager
per gewone post verzonden aan:
- verweerder
- de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Zeeland West-Brabant.
Ingevolge artikel 46h lid 1 van de Advocatenwet kunnen klager en de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Zeeland West-Brabant binnen veertien dagen na verzending van het afschrift van deze beslissing schriftelijk verzet doen bij de Raad van Discipline in het ressort ‘s-Hertogenbosch, Postbus 3115, 4800 DC Breda (fax: 076-5490569) . Het verzet wordt ingesteld door middel van indiening van een verzetschrift (in tweevoud), waarin de gronden van het verzet voorzien van een motivering worden omschreven. De termijn van 14 dagen begint op de dag volgend op die van verzending van de beslissing. Uiterlijk op de veertiende dag van die termijn moet het verzetschrift derhalve ontvangen zijn op de griffie van de raad van discipline. Verlenging van de termijn van 14 dagen is niet mogelijk.
Het verzetschrift kan op de volgende wijzen worden ingediend bij de raad van discipline:
a. Per post
Het verzetschrift dient samen met de beslissing waarvan verzet in tweevoud, per post te worden toegezonden aan de griffie van de raad.
Het postadres van de griffie van de raad van discipline is:
Postbus 3115, 4800 DC Breda
b. Bezorging
De griffie is gevestigd aan het adres Lage Mosten 7, Breda.
Teneinde er zeker van te zijn dat voor de ontvangst getekend kan worden of dat pakketten die niet in een reguliere brievenbus besteld kunnen worden, afgegeven kunnen worden dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met de griffie van de raad. Het telefoonnummer van de raad van discipline is : 076-54 90 568.
c. Per fax
Het faxnummer van de raad van discipline is 076 – 54 90 569. Tegelijkertijd met de indiening per fax dient het verzetschrift samen met een afschrift van de beslissing waarvan verzet in tweevoud per post te worden toegezonden aan de griffie van de raad van discipline.