Naar boven ↑

Rechtspraak

Uitspraakdatum

30-10-2012

ECLI

ECLI:NL:TADRAMS:2012:YA3398

Zaaknummer

12-063A

Inhoudsindicatie

Nu in redelijkheid de advocaat niet op de hoogte was van het feit dat de wederpartij werd bijgestaan door een eigen advocaat, heeft de advocaat niet klachtwaardig gehandeld door de wederpartij rechtstreeks aan te schrijven. De klacht is ongegrond.

Uitspraak

Beslissing van 30 oktober 2012

in de zaak 12-063A    

naar aanleiding van de klacht van:

de heer

klager

tegen:

mr.

advocaat te

verweerster

1 VERLOOP VAN DE PROCEDURE

1.1 Bij brief aan de raad van 1 maart 2012, door de raad ontvangen op 1 maart 2012, heeft de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Amsterdam de klacht ter kennis van de raad gebracht.

1.2 De klacht is behandeld ter zitting van de raad van 25 juli 2012 in aanwezigheid van partijen. Verweerster is bijgestaan door haar kantoorgenoot mevrouw mr. O. Van de behandeling is proces-verbaal opgemaakt.

1.3 De raad heeft kennis genomen van:

- de in 1.1 bedoelde brief van de deken aan de raad en van de stukken genummerd 1 t/m 8 in de in die brief genoemde inventarislijst;

- het proces-verbaal van de zitting van 25 juli 2012.

2 FEITEN

Voor de beoordeling van de klacht wordt, gelet op de stukken en hetgeen ter zitting is verklaard, van de volgende vaststaande feiten uitgegaan:

2.1 Verweerster is de advocaat van de ex-echtgenote van klager en heeft haar cliënte bijgestaan in een geschil met klager omtrent ondermeer de omgang van de kinderen.

2.2 Bij brief van 16 december 2011 heeft verweerster klager aangeschreven met de mededeling dat zij zijn echtgenote bijstaat onder meer ter zake de omgang onder bijvoeging van een verzoekschrift tot voorlopige voorzieningen en met het advies aan klager om zich tot een advocaat te wenden. Bij brief van 23 december 2011 heeft verweerster zich andermaal tot klager gewend met ondermeer de mededeling dat de kinderen anders dan aanvankelijk was afgesproken de week daarna niet naar klager zouden gaan nu zij veelal alleen bij klagers vriendin verbleven. De omgang zou weer kunnen plaatsvinden in de tweede week van de vakantie en pas nadat klager had bevestigd dat hij zelf en niet zijn vriendin bij de kinderen zou verblijven.

2.3 Bij brief van 27 december 2011 heeft klager daarop gereageerd met de mededeling een eigen advocaat te hebben waarop verweerster nog diezelfde dag per e-mailbericht klager heeft verzocht om de gegevens van die advocaat.

3 KLACHT

3.1 De klacht houdt, zakelijk weergegeven, in dat verweerster tuchtrechtelijk verwijtbaar heeft gehandeld als bedoeld in artikel 46 Advocatenwet doordat:

a) verweerster de bestaande omgangsregeling tussen haar cliënte en klager met hun beide minderjarige kinderen heeft gefrustreerd en;

b) verweerster klager persoonlijk heeft aangeschreven op het moment dat zijn advocaat op vakantie was.

4 VERWEER

4.1 Verweerster heeft gemotiveerd verweer gevoerd waarop voor zover van belang hierna zal worden ingegaan.

5 BEOORDELING

Ad klachtonderdelen a) en b)

5.1 Nu de klacht gericht is tegen de advocaat van klagers wederpartij heeft te gelden de door het Hof van Discipline – de hoogste instantie in het advocatentuchtrecht – gehanteerde maatstaf dat de advocaat van de wederpartij een grote mate van vrijheid toekomt de belangen van zijn cliënt te behartigen op een wijze die hem goeddunkt. Die vrijheid is niet onbeperkt; deze kan onder meer ingeperkt worden indien de advocaat (1) zich onnodig grievend uitlaat over de wederpartij, (2) feiten poneert waarvan hij weet of redelijkerwijs kan weten dat zij in strijd met de waarheid zijn, of indien (3) de advocaat (anderszins) bij de behartiging van de belangen van zijn cliënt de belangen van de wederpartij onnodig of onevenredig schaadt zonder dat daarmee een redelijk doel wordt gediend.

5.2 De raad komt tot de conclusie dat verweerster deze norm niet heeft overschreden. Zij heeft de belangen van haar cliënte optimaal trachten te behartigen door de aanzegging van de voorlopige voorzieningen. Daarvan heeft zij klager omgaand op de hoogte gesteld zonder dat is gebleken dat zij op dat moment wist van de betrokkenheid van een advocaat aan de zijde van klager. Op het moment dat verweerster daarvan op de hoogte raakte, heeft zij klager omgaand om de gegevens gevraagd. Door aldus te handelen heeft verweerster niet klachtwaardig gehandeld. Beide onderdelen falen.

BESLISSING

De raad van discipline:

verklaart de klacht op alle onderdelen ongegrond.

Aldus gewezen door mr. mr. Th.S. Röell, voorzitter, mrs. mrs. A. de Groot, H.B. de Regt, J.H.P. Smeets, B.J. Sol, leden, bijgestaan door mr. L. Koning als griffier en uitgesproken ter openbare zitting van 30 oktober 2012.

griffier    voorzitter                     

       

Deze beslissing is in afschrift op 30 oktober 2012 per aangetekende brief verzonden aan:

- klager

- verweerster

- de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Amsterdam     

- de deken van de Nederlandse Orde van Advocaten.

 

Van deze beslissing kan hoger beroep bij het Hof van Discipline worden ingesteld door:

- klager

- verweerster

- de deken van de Orde van Advocaten in het arrondissement Amsterdam

- de deken van de Nederlandse Orde van Advocaten

Het hoger beroep moet binnen een termijn van 30 dagen na verzending van de beslissing worden ingesteld door middel van indiening van een beroepschrift, waarin de gronden van het beroep zijn vermeld en van een motivering zijn voorzien. Het beroepschrift moet in zevenvoud worden ingediend tezamen met zes afschriften van de beslissing waarvan beroep.

De eerste dag van de termijn van 30 dagen is de dag volgend op de dag van de verzending van de beslissing. Uiterlijk op de dertigste dag van die termijn moet het beroepschrift dus in het bezit zijn van de griffie van het Hof van Discipline. Verlenging van de termijn van 30 dagen is niet mogelijk.

Het beroepschrift kan op de volgende wijzen worden ingediend bij het Hof van Discipline:

a.  Per post

Het postadres van de griffie van het Hof van Discipline is:

Postbus 132, 4840 AC Prinsenbeek

b.  Bezorging

De griffie is gevestigd aan het adres Markt 44, 4841 AC Prinsenbeek.

Indien u bij de griffie van het Hof van Discipline een stuk wenst af te geven en daarvoor een ontvangstbewijs wenst te ontvangen, dient u tijdig contact op te nemen teneinde er zeker van te zijn dat het stuk onder verkrijging van de ontvangstbevestiging kan worden afgegeven.

c.  Per fax

Het faxnummer van het Hof van Discipline is 076 - 548 4608. Tegelijkertijd met de indiening per fax dient het beroepschrift tezamen met de beslissing waarvan beroep in het vereiste aantal per post te worden toegezonden aan de griffie van het hof.

Nadere informatie over hoger beroep en over (de griffie van) het hof

076 - 548 4607 of griffie@griffiehvd.nl

Praktische informatie vindt u op www.hofvandiscipline.nl