Naar boven ↑

Rechtspraak

Na schrapping door de raad en voor behandeling hoger beroep

Bij beslissing van vandaag heeft het hof de beslissing van de raad verweerder te schrappen van het tableau bekrachtigd. De schrapping van het tableau brengt mee dat de met toepassing van art. 60b Adv.w. genomen maatregel van schorsing voor onbepaalde tijd in de uitoefening van de praktijk geen effect meer kan hebben en dus (voor de toekomst) dient te worden opgeheven (vgl. HvD 24 augustus 2015, 7508). Vorenstaande neemt niet weg dat verweerder belang kan hebben bij het oordeel van het hof of de schorsing ex art. 60b Adv.w. door de raad uitgesproken terecht is opgelegd, gelet op zijn belang bij een vrije beroepsuitoefening in de periode tot het hof op de dekenbezwaren en dit hoger beroep oordeelt (vgl. HR 20 april 2012, ECLI:NL:HR:2012:BV6484). (…).

Het hof is van oordeel dat de raad terecht toepassing heeft gegeven aan art. 60b Adv.w. Reeds de eerder, (…) uitgesproken schrapping van het tableau en de gronden daarvoor, rechtvaardigen die toepassing.

Overigens is, anders dan verweerder aanvoert, juist het oordeel van de raad dat verweerder zich onvoldoende had voorbereid op de mondelinge behandeling van het 60b-verzoek op 12 december 2016. Verweerder had immers ook toen de reacties op drie klachten, hoewel al maanden waren verstreken sinds het verzoek daartoe van de deken, niet gereed. Van frustratie van het dekenonderzoek was dus nog onverminderd sprake.

Ook kon verweerder op de zitting geen polis beroepsaansprakelijkheidsverzekering tonen. Reeds dit feit alleen al is toereikend voor de opgelegde schorsing. Het is immers volstrekt onverantwoord dat praktijk wordt gevoerd zonder zo’n verzekering.