Naar boven ↑

Rechtspraak

Te veel tijd invullen op tolkenbriefje, waarmee tolk financieel wordt bevoordeeld. (4 mnd wv 3)

De integriteit van een advocaat is een belangrijke, zo niet de belangrijkste kernwaarde van de advocatuur. Van een advocaat mag worden verwacht dat hij die waarde beschermt, zich van die waarde voortdurend bewust is en dat hij zijn handelwijze afstemt op het voorkomen van twijfel dienaangaande en derhalve aan twijfel aan de eerlijkheid en oprechtheid van zijn handelen. De handelwijze van verweerder voldoet niet aan deze kernwaarde.

De advocaat dient zich er bovendien van bewust te zijn dat zijn handtekening – ook onder een tolkenbriefje – staat onder (of naast) een verklaring van de waarheid waarvoor hij instaat. Kan de advocaat die waarheid niet garanderen dan dient hij daarvan aantekening te maken, hetgeen niet is gebeurd. Hier is nog van belang dat verweerder talrijke malen (33 keer) zijn handtekening hiervoor heeft geleend, als gevolg waarvan vele malen een onjuiste afrekening met de tolk kon plaatsvinden. (…)

Gelet op de aard (integriteit), ernst (er is schade berokkend; deze is nog niet vergoed) en duur (vele keren) van de incorrecte handelwijze van verweerder kan niet worden volstaan met een geheel voorwaardelijke schorsing.

(…) Het hof neemt eveneens in aanmerking dat verweerder niet eerder met de tuchtrechter in aanraking is geweest, wat geen verdienste is, maar wel ertoe noopt aan te nemen dat hij ‘zijn leven kan beteren’. 

(…) Verweerder was ten tijde dat de feiten speelden stagiaire. (…) Bovendien heeft het hof ter zitting kunnen vaststellen dat verweerder bij een (andere) advocaat in dienst is genomen, die volledig op de hoogte is en hem begeleidt. Verweerder heeft zijn stage kunnen voltooien. Herhaling lijkt niet in de rede te liggen. Ten gunste van verweerder neemt het hof in aanmerking dat hij een aantal maanden van rechtswege geschorst is geweest,hetgeen aanleiding is om de op te leggen maatregel te matigen.

(…) Nadat hij daar naar is gevraagd heeft hij aangegeven in het kader van een aan een voorwaardelijke schorsing te verbinden voorwaarde de schade alsnog te willen vergoeden. (…)

(…) stelt als bijzondere voorwaarde dat verweerder binnen één maand na de dag van verzending van deze uitspraak een bedrag van € 5.890,62 (exclusief btw) aan C. op een door haar op te geven rekening overmaakt; en dat verweerder binnen een week na effectuering bewijsstukken daarvan aan de algemeen deken en de deken zendt.