Naar boven ↑

Rechtspraak

Schuldenproblematiek

Aan verweerder zijn tweemaal eerder tuchtrechtelijke maatregelen opgelegd ter zake van het onbetaald laten van schulden. De eerste wanbetaling dateert van 2005, in elk van de daarop volgende jaren zijn verdere wanbetalingen opgetreden. Wat ook de oorzaak mag zijn geweest van verweerders financiële problemen, van een advocaat kan niet worden getolereerd dat hij jaar in jaar uit schulden onbetaald laat die voortvloeien uit zijn beroepsuitoefening.

Dekentoezicht is essentieel voor het vertrouwen in de advocatuur, het frustreren daarvan brengt dat vertrouwen in gevaar.

Bij eveneens heden uitgesproken beslissing heeft het hof een tegen verweerder gerichte klacht gegrond verklaard, die inhield dat verweerder: (…)

(…) oordeelt het hof dat verweerder in zodanige mate heeft gehandeld in strijd met elk van de drie normen die in art. 46 Adv.w. zijn opgesomd, dat hij het vertrouwen heeft verspeeld dat in hem als advocaat gesteld moet kunnen worden. Het hof zal dan ook, met de krachtens art. 57 lid 5 Adv.w. vereiste eenparigheid van stemmen, de door de raad opgelegde maatregel verzwaren tot die van schrapping van het tableau.

(HvD 3 juni 2013, 6601 en 6699)